Friday, August 8, 2014

Cum amenajam casa de la tara?

Casa de la tara reprezinta coltisorul nostru de suflet, locul in care ne retragem in cautarea clipelor de liniste si pace sufleteasca, un loc care ne trezeste cele mai frumoase amintiri: amintirile copilariei.
Pentru conservarea acestor amintiri, este bine sa pastram acest loc in forma lui autentica, sa nu incercam sa-l modernizam. Totusi, atunci cand timpul isi pune amprenta asupra ei, locuinta noastra nu mai are aspectul de altadata, peretii incep sa se scorojeasca, iar vopseaua nu mai are acelasi luciu.
Atunci este momentul sa facem cateva modificari, sa aducem imbunatari care sa ne faca ne putem bucura de tot confortul, dar sa pastram totusi atmosfera conservatoare si elementele de decor de la tara.

Vopseste rafturile, podeaua, tavanul, piesele de mobilier
Mobilierul, podeaua si tavanele, odata cu trecerea timpului, se deterioreaza. Foloseste un lac pentru a le reda luciul, sau vopseste-le! Poti opta pentru culori care sa dea un aspect cat mai natural, sau poti alege albul pentru vopsirea lor, pentru a reda un aer proaspat si imaculat.

Iti amintesti rafturile din bucatarie pe care bunica obisnuia sa-si aseze vesela, borcanele cu dulceata si conservele? Nu arunca la gunoi ce a mai ramas din camara bunicii, reconditioneaza dulapurile, finiseaza -le, vopseste-le, si vor arata ca noi!

Pe rafturi poti aseza din ceramica (oale, strachini, platouri), sunt deosebite si vor intregi atmosfera de altadata.

Stergarele, zestrea „bunicii”
Stergarele colorate tesute la razboi, „zestrea” bunicii, foarte pretuite in acele vremuri, le poti folosi pentru decorarea peretilor, alaturi de tablouri sau icoane pictate manual.


Alege cat mai multe elemente de decor din lemn
Pentru ca o casa de la tara este intotdeauna legata de natura, obiectele din lemn nu trebuie sa lipseasca. De la vaze, rame foto, cutii din lemn, pana la piese de mobilier, bancute, scaunele, lemnul isi face prezenta in fiecare colt al casei.

Perdele si draperii cu motive florale
La ferestre, poti alege perdele si draperii din materiale textile imprimate cu elemente din natura, motive florale, colorate in nuante puternice. Strange-le de o parte si de alta a ferestrei cu cate o panglica. Pernele pot avea, de asemenea, imprimeuri florale. Vor reintregi atmosfera rustica.

Covoare mici, in diferite culori
Covoarele si mochetele vor fi de mici dimensiuni, foarte colorate, cu modele in dungi sau alte forme care ne duc cu gandul la vechile carpete care se foloseau in acele timpuri.

Cosuri traditionale din rachita
Cosurile din rachita arata deosebit, mai ales intr-o casa de la tara. In ele iti poti depozita cosmeticele, bijuteriile, sau alte obiecte de prin casa. La bucatarie, le poti folosi pentru depozitarea conservelor sau a legumelor.

No comments:

nRelate Posts Only